11 اسفند 1393 - 12:46 شناسه خبر: 2196 نسخه چاپی

بررسی عملکرد بخش کشاورزی در راستای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی

از افزایش دو برابری تولید گندم تا اعتبارات بی‌سابقه

از افزایش دو برابری تولید گندم تا اعتبارات بی‌سابقه بررسی عملکرد بخش کشاورزی در راستای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی
 وزارت جهاد کشاورزی در اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در حوزه‌های تولید داخلی نهاده‌ها، کالاهای اساسی و امنیت غذایی اقدامات متعددی ...

 وزارت جهاد کشاورزی در اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در حوزه‌های تولید داخلی نهاده‌ها، کالاهای اساسی و امنیت غذایی اقدامات متعددی را انجام داده که قابل تامل است.

به گزارش پایگاه خبری کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران،  وزارت جهاد کشاورزی در دوره دولت یازدهم در حوزه افزایش تولید داخلی نهاده‌ها و کالاهای اساسی و اولویت دادن به تولید محصولات و خدمات راهبردی برنامه ویژه‌ای تدوین کرد که در راستای بندهای 6 و 7 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی نیز قرار دارد؛ به گونه ای که این وزارتخانه توانست در همان سال اول مدیریت جدیدش (سال گذشته) با کمک دولت نرخ‌های خرید تضمینی محصولات راهبردی کشاورزی به ویژه گندم را قبل از آغاز فصل زراعی به کشاورزان اعلام کند، در حالی که طی سال‌های گذشته همواره کشاورزان پس از فصل کشت و گاهی در هنگام برداشت محصول از قیمت خریدهای تضمینی دولتی مطلع می‌شدند.

این اعلام به موقع نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی راهبردی به ویژه در گندم سبب شد تا تولید محصولات راهبردی از جمله گندم افزایش یابد، به گونه ای که در سال جاری تولید گندم با افزایش دو برابری و خرید تضمینی آن با افزایش 47 درصدی مواجه شد و دولت توانست بیش از شش میلیون و 700 هزار تن گندم کشاورزان را به صورت تضمینی خریداری کند.

البته دولتی‌ها خود نیز می‌دانند دیگر نمی توانند به خودکفایی گندم در آینده نزدیک امیدوار باشند، چرا که به گفته عباس کشاورز، معاون زراعت وزیر جهاد کشاورزی رسیدن به خودکفایی گندم در پایان چهار سال آینده (سال 1397) امکان‌پذیر است.

یکی دیگر از برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی در راستای افزایش تولید داخلی کالاهای اساسی تهیه ، تنظیم و تدوین برنامه راهبردی افزایش تولید برای هشت محصول اساسی (گندم، جو، برنج، شکر، پنبه، روغن، ذرت و ...) و همچنین محصولات دامی و ایجاد بسترهای لازم برای بهره برداری از امکانات بالقوه در دریای شمال و جنوب کشور است.

به گونه ای که یکی از مهمترین برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی در حوزه تولید محصولات آبزی فرهنگ سازی برای سرمایه‌گذاری بیشتر در تولید آبزیان در قفس است.

در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی، تامین گوشت مرغ، تخم مرغ، شیر و لبنیات با اتخاذ سیاست های مختلف درحوزه تنظیم بازار این محصولات نیز از اقدامات وزارت جهاد کشاورزی به شمار می رود؛ به گونه ای که می‌توان به اعطای یارانه شیر در سال گذشته و بهار امسال، تثبیت بازار نهاده‌های تولید و شکستن انحصار آن، خرید تضمینی شیر خام از تابستان امسال، افزایش صادرات گوشت مرغ، تخم مرغ و لبنیات در سال جاری و نظایر آن اشاره کرد.

یکی دیگر از سیاست‌هایی که حجتی از زمان ورود مجددش به ساختمان وزارت جهاد کشاورزی مورد توجه قرار داده ارتقای بهره وری آب و ضریب خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی است که در این زمینه اقدامات مناسبی در زمینه مکانیزاسیون و فراهم آوردن زیرساخت های لازم انجام داده است؛ به گونه‌ای که براساس آمارهای موجود تاکنون تسهیلات لازم برای خرید 19 هزار دستگاه تراکتور و کمباین برداشت غلات، حدود 1100 دستگاه کمباین برداشت برنج، حدود 500 دستگاه نشاکار برنج، 1500 دستگاه سم پاشی توربینی زراعی و باغی، 1800 دستگاه انواع بذرکار، حدود 3900 دستگاه انواع خاک ورز و حفاظتی و نظایر آن تامین شده است.

در حوزه آب و خاک نیز وزارت جهاد کشاورزی برنامه های ویژه و اعتبارات هنگفتی پیش بینی کرده است، به گونه ای که به گفته بخشنده، معاون برنامه ریزی اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی به غیر از بودجه سال 1394 حدود 10 میلیارد دلار اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برای اصلاح آب و خاک در بخش کشاورزی اختصاص یافته است که برای طرح های مختلفی هزینه خواهد شد.

طبق اظهارات وی همچنین 1300 میلیارد تومان اعتبار برای آبیاری تحت فشار و کم فشار در سال 1393 اختصاص یافته بود که همین میزان بودجه برای سال آینده نیز اختصاص پیدا خواهد کرد که با این بودجه می توان امیدوار بود سالانه 200 هزار هکتار آبیاری تحت فشار در دستور کار قرار گیرد.

البته تاکنون در سال جاری بیش از 100 هزار هکتار از اراضی که مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار شده‌اند به کشاورزان تحویل داده شده است و مابقی نیز در دستور کار قرار دارد.

یکی از مهمترین طرح‌های جهاد کشاورزی که سهم هنگفتی ازاعتبار 10 میلیارد دلاری در حوزه اصلاح آب و خاک دارد، طرح احیای دشت های 550 هزار هکتاری ایلام و خوزستان به نام طرح مقام معظم رهبری است.

این طرح که پس از17 سال از آغاز آن تنها 33درصد پیشرفت داشته است، در دولت یازدهم به صورت جدی مورد توجه قرار گرفت و توانست نظر موافق مقام معظم رهبری را برای اختصاص 1.5 میلیارد دلار اعتبار از محل صندوق توسعه ملی جلب کند.

فاز اول طرح احیای دشت‌های 550 هزار هکتاری در استان های خوزستان و ایلام در سطح 350 هزار هکتار در سال جاری برای اصلاح زیرساخت‌های آبیاری زراعی و ارتقای بهره وری آب به اجرا گذاشته شده و هم اکنون عملیات اجرایی آن در سطح 200 هزار هکتار توسط 50 شرکت پیمانکار در دست اجرا است.

تولید بذرهای اصلاح شده و گواهی شده، فعال سازی شبکه نظام مبارزه با آفات و بیماری‌ها، تقویت کنترل بیماری‌های دام و طیور و ایجاد قرنطینه‌های منطقه‌ای، تنظیم برنامه توسعه جنگل کاری در منطقه زاگرس، جلوگیری از تغییر بی رویه و غیر اصولی کاربری اراضی کشاورزی ، جنگلی و مرتعی و ... از دیگر اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی است.

 

منبع: ایسنا